lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de desembre, 2007

Bon Any Nou 2008 !!!

Happy New Year, Charlie Brown! - Musical Chairs

Resum de l'any 2007

A punt d'acabar l'any, un repàs del que ha estat el 2007, ens pot servir de crossa per encarar el 2008. La memòria és capritxosa, l'Alzheimer fa estralls i, potser, una ajuda no va malament.

2007, final de trajecte 2007, final de trajecte CATr

Sens dubte, el més significatiu de l'any ha estat el caos de Renfe rodalies. Però també l'arribada de Nicolas Sarkozy al palau de l'Elisi i l'adéu de Tony Blair de Downing Street; els efectes del canvi climàtic; la Fira del Llibre de Frankfurt; el judici pels atemptats de l'11-M, la crisi immobiliària als Estats Units; entre d'altres.

Un any després... Campions de res! Un any després... Campions de res! CATr

El Barça tenia la lliga guanyada, però bada a les últimes jornades i el campió és el Madrid. També queda eliminat de la Champions pel Liverpool, ja als vuitens de final; l'Espanyol, sense perdre cap dels 15 partits de la competició, cau per penals a la final de la Copa de la UEFA.

Rafel Nadal supera rècords i es proclama per tercer any consecutiu campió del torneig de Roland Garrós de tennis... Dani Pedrosa acaba sub-campió del món de MotoGP... La Copa del Rei del Barça de bàsquet, la Copa FIBA, primer títol europeu de l'Akasvayu Girona, el pas de Juan Carlos Navarro a l'NBA, el descens del Nàstic a Segona, els enrenous del Mundial de Fòrmula 1, l'adéu de l'avi Nicolau Casaus...

Resum musical 2007 Resum musical CATr

El 2007 ha estat un any carregat d'activitat musical, amb moltes novetats discogràfiques, amb infinitat de concerts, centenars de festivals i baixes destacades. Un any ple de música en el que la creativitat, una vegada més, ha guanyat la partida a la indústria. Un any de retorns sonats com els de Police i Led Zeppelin i de comiats plorats com el de Lluís Llach.

ERC critica que Montilla "obviés la responsabilitat" de Zapatero sobre les infraestructures en el discurs de Cap d'Any

Ridao 311207 RAC1 El cap de llista al Congrés dels Diputats per ERC, Joan Ridao, ha valorat aquest dilluns al migdia el discurs de Cap d'Any del president de la Generalitat, José Montilla, coincidint en la "necessitat d'afrontar el futur amb optimisme" i reptes com la immigració, l'educació, la millora de les infraestructures i el nou model de finançament. Ridao 311207 CATinfo No obstant, també ha sigut crític perquè "va obviar", ha dit, "la responsabilitat del govern del PSOE en un tema com les infraestructures" i també el fet que Catalunya sigui "únicament la locomotora d'Espanya".

Ibarretxe reitera que el 2008 "donarà la paraula" als bascos i portarà el diàleg "fins a les últimes conseqüències"

Ibarretxe 311207 CATinfo El lehendakari Juan José Ibarretxe ha reiterat que l'octubre del 2008 "donarà la paraula" als bascos, referint-se a la seva consulta, i ha assegurat que està disposat a portar el seu compromís de diàleg sense exclusions "fins a les últimes conseqüències jurídiques i polítiques" perquè la solució "no es basa en il·legalitzacions". A més, s'ha reafirmat en la seva oferta de diàleg i acord al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha assegurat que no retirarà "la mà estesa" ni abans ni després de les eleccions generals.

En el seu missatge de Cap d'Any, ha plantejat tres pilars, la pau, el diàleg i la decisió, per iniciar el pròxim any "un nou cicle" que permeti "trencar amb l'espiral destructiva de la violència" i assolir la normalització, i ha apostat per "buscar solucions", existeixi o no ETA.

En el seu discurs, Ibarretxe ha recordat que l'any 2007 "finalitza amb una barreja de frustració i d'esperança". "Cal reconèixer que la ruptura de la treva per part d'ETA, amb les seves dramàtiques seqüeles d'atemptats, ens ha tornat a amargar el Nadal, generant un clima d'indignació i d'afartament a la societat basca", ha afegit.

El lehendakari ha destacat que el poble basc "mereix i té dret" a la pau. "La violència i el terrorisme només ens han portat mort i destrucció. ETA taca el bon nom del poble basc i, sobretot, causa un dolor irreparable i injust en famílies i persones innocents, per a les quals avui vull tenir un especial record", ha dit.

"No volem ni una víctima més. La violència ha de desaparèixer i aquesta és una decisió que ha d'adoptar ETA de manera unilateral i irreversible, al marge que els partits assolim o no acords polítics", ha manifestat. Pel president del govern basc, el diàleg "és el segon pilar" de la convivència "perquè, existeixi o no ETA, s'han de buscar solucions polítiques construïdes a través del diàleg entre tots". "Mai podrem construir un futur de pau i de normalització política criminalitzant i perseguint el diàleg. Sense diàleg no hi ha solució", ha afegit.

Alhora, ha assenyalat que no creu "en una solució basada en les il·legalitzacions, en la no aplicació de tots els drets humans a totes les persones, als presos també". "No crec en una solució basada en la retallada de drets civils i polítics, en l'exclusió d'una part de la societat basca", ha reiterat.

El tercer pilar sobre el qual, segons la seva opinió, ha de construir-se aquest nou cicle polític, és "el dret a decidir del poble basc, consultar a la societat i respectar la seva decisió, sigui la que sigui", perquè "és la base de la democràcia i la clau de volta per solucionar el problema basc".

A més, ha subratllat que ningú portarà solucions "que no trobem nosaltres mateixos". "Ningú ho farà per nosaltres. Deixem de mirar a ETA, a Madrid, a París o a Brussel·les. Hem de prendre consciència que som nosaltres la clau del nostre propi futur. Perquè crec fermament que la solució és a les nostres mans, em vaig comprometre al setembre al Parlament basc a donar-vos la paraula el pròxim 25 d'octubre i així ho faré", ha afirmat.

Per aquesta raó, ha insistit que aquest dia "serà la societat basca l'encarregada de posar en marxa el rellotge". "Serem cadascun de nosaltres la clau democràtica capaç d'obrir un procés que ens porti la pau i la normalització política. L'any 2008 és temps de solució. És temps de compromís. És temps d'esperança", ha conclòs.

Article sencer a l'Avui

Un estudi assegura que el turista que visita les Terres de l'Ebre viu a Catalunya i l'atrau l'oferta de platja i natura

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha fet públics els resultats del segon estudi sobre les característiques de la demanda turística allotjada durant el passat estiu a les Terres de l'Ebre. Segons es desprèn, el visitant té entre 35 i 44 anys, viu a Catalunya, i arriba a aquestes comarques atret principalment per l'oferta de platja i en segon lloc per la natura. Així mateix, el mitjà de transport amb el qual arriba a les Terres de l'Ebre és el cotxe, i majoritàriament s'organitza directament el seu viatge. L'estudi, elaborat per l'Observatori de la Fundació d'Estudis Turístics vinculat a la Universitat Rovira i Virgili, amplia en un centenar les enquestes fetes l'any passat, fins arribar a superar les 600. Aquestes es van fer a turistes allotjats a hotels, càmpings o establiments rurals des de l'1 de juliol fins al 30 de setembre.

Els grans arxius de Poblet, Santes Creus i Escaladei, que van ser espoliats el segle XIX, encara són a Madrid

En un moment que s'intensifiquen les peticions per reclamar el retorn de tota la documentació requisada a Catalunya que encara roman a Salamanca, queda més diluït que mai que hi ha uns altres «papers» espoliats, que avui dia es conserven a Madrid i per al quals no s'han organitzat actes massius exigint-ne el retorn, excepte els clams dels investigadors, que en són els principals usuaris. Es tracta dels procedents dels monestirs de Poblet, Santes Creus i Escaladei, uns importants fons que, arran de la llei de desamortització del ministre Mendizábal del 1835, van ser traslladats, primer a l'antiga Duana de Tarragona i després a l'Archivo Histórico Nacional, a Madrid. S'hi troben molts llibres, documents i pergamins. Només de Poblet, hi ha 15.000 pergamins.

Els altres «papers» espoliats

Espolis constants

Una qüestió de dignitat històrica

Més de 300 manuscrits de Poblet i Santes Creus, a la Biblioteca de Tarragona