lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de març, 2008

El COMEBE incorpora quatre municipis més

El president del Consorci de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), Lluís Salvadó, va presentar dimecres a la tarda els quatre nous municipis que s'incorporen al consorci i els projectes a desenvolupar en cadascun d'ells. Els últims d'incloure-s'hi han sigut Bot i la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta, i Benissanet i Miravet, a la Ribera d'Ebre.

Segons ha explicat Salvadó, un informe fet per l'historiador encarregat de la direcció tècnica de l'entitat va detallar que l'abast de la Batalla de l'Ebre va donar cobertura als quinze municipis que ja formen part del COMEBE. Per aquest motiu, amb aquestes darreres adhesions, es tanca el procés d'incorporacions al consorci. El president del COMEBE i delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha explicat que gràcies a aquestes darreres incorporacions s'obre la possibilitat que el projecte turístic, cultural i de recuperació de la memòria històrica al voltant de la Batalla de l'Ebre s'interaccione amb els actius turístics de més importància a la Terra Alta i a la Ribera d'Ebre. Darrerament, el COMEBE ha rebut peticions d'incorporació de municipis més allunyats d'aquest àmbit territorial, com ara poblacions del Priorat o el municipi de la Sénia, on hi ha les restes d'un aeroport construït per l'exèrcit republicà. Tot i així, el president del consorci ha manifestat que el projecte pretén la coherència històrica i també la viabilitat turística, de manera que es vol concentrar els turistes a la Terra Alta i Ribera d'Ebre. Pel que fa a l'adhesió del municipi de Bot, aquesta serà utilitzada per generar un punt de contacte entre la Via Verda i el projecte de la Batalla de l'Ebre. Tal com ha dit Salvadó, el projecte es vol vincular a la Vall de Safan, via a partir de la qual s'ha dut a terme el projecte turístic de la via verda. Durant la Batalla de l'Ebre, la Vall de Safan havia sigut una línia ferroviària d'alimentació i aprovisionament de la rereguarda de l'exèrcit franquista. En el cas del municipi de Miravet, el projecte del COMEBE es vol vincular, segons el president del consorci, amb "un dels actius turístics i culturals més importants de les Terres de l'Ebre", que és el castell de Miravet, edifici que rep entre 30.000 i 40.000 visites anuals. A més, a Miravet conflueix el projecte de navegació turística per l'Ebre i el pas del riu també va tindre un paper molt important a la Batalla de l'Ebre. A la Pobla de Massaluca es treballarà en la recuperació de les restes de la línia fortificada dels Algars. Aquesta línia va ser construïda per la Generalitat republicana l'any 1937, en previsió d'una possible batalla, tot i que finalment no va ser utilitzada. Finalment, l'Ajuntament de Benissanet ja està treballant en la recuperació del refugi antiaeri situat davall la plaça de la Font Gran, al centre del nucli urbà. El refugi es manté en bones condicions i resulta singular per la seua ubicació i funcionalitat. En aquest cas, s'hi duran a terme funcions d'interpretació. Dins del terme municipal de Benissanet també es troba la serra de Cavalls, espai emblemàtic dins de la batalla de l'Ebre, on es pot desplegar un "turisme de senderisme".

El COMEBE va ser constituït per cinc ajuntaments de la Terra Alta (Batea, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella i el Pinell de Brai) i es va complementar pel Consell Comarcal de la Terra Alta i la Generalitat de Catalunya. A partir de l'any 2004 es van anar incorporant diversos municipis on va transcórrer la Batalla de l'Ebre. Amb les darreres incorporacions, són quinze els municipis que formen part del consorci: nou de la Terra Alta -Batea, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella, el Pinell de Brai, Vilalba dels Arcs, Gandesa, Bot i la Pobla de Massaluca-, i sis de la Ribera d'Ebre –Flix, Ascó, Móra d'Ebre, Riba-roja d'Ebre, Benissanet i Miravet-.

Joel Joan denuncia que "el PP va contra Catalunya"

Joel Joan ha denunciat "el nivell democràticament molt baix de l'alternativa al PSOE, que és un Govern que va contra Catalunya" durant l'acte de presentació de la recollida de signatures del proper diumenge, coincidint amb les eleccions, a favor de la convocatòria de Referèndums des de Catalunya. La iniciativa ha estat impulsada conjuntament per la Plataforma Pel Dret a Decidir i la de Sobirania i Progrés, que ja van organitzar la manifestació contra el desgavell de Renfe del passat 1 de desembre.

La campanya consistirà en la col·locació de 340 taules arreu de Catalunya, a càrrec de voluntaris, per a la recollida de signatures. L'organització ha donat instruccions de no col·locar-les properes als col·legis electorals pera evitar problemes amb la Junta Electoral.

'El Periódico' anima els electors a consultar sondejos de diaris estrangers per internet

www.elperiodicdandorra.net/eleccions. En aquesta pàgina web poden els electors consultar aquests dies alguns dels darrers sondejos electorals, una operació que només podran fer a través de mitjans de comunicació de l’estranger perquè la llei electoral espanyola, de l’any 1985, prohibeix la publicació d’enquestes. El Periódico de Catalunya anima, a través de l’editorial d’aquest dijous, a consultar els sondejos d’El Periòdic d’Andorra i denuncia que només siguin accessibles als partits polítics, mitjans de comunicació o empreses. Consideren que l’article 69.7 de la llei electoral està desfasat i reclamen que es modifiqui perquè, assegura el rotatiu, “no hi ha cap base tècnica que demostri que la publicació d’una enquesta modifica l’actitud dels electors”.

La plana major d'ERC, en busca de l'escó de Lleida pel centre de la ciutat

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira; el secretari general, Joan Puigcercós; els caps de llista per Barcelona i per Lleida, Joan Ridao i Jordi Ausàs, i alguns consellers i alts càrrecs de la formació republicana, han passejat aquest dijous al migdia per l'eix comercial de Lleida i han repartit entre els ciutadans fulletons del partit i bitllets falsos de 2.622 euros, que són els diners que ERC calcula que l'Estat recapta per persona i any de cada ciutadà de Catalunya. Els líders republicans han volgut fer aquest canvi d'agenda, ja que l'acte previst per avui era en un mercat a Barcelona, per reforçar el missatge del 'vot útil' a aquesta demarcació, on es disputen un escó amb el PP, segons indiquen les enquestes.

El Gepec demana el tancament de la planta de BASF a Tarragona per un incompliment de la llei ambiental admès pel TSJC

L'entitat ecologista Gepec demana la clausura de la planta de Basf Española SA al Camp de Tarragona perquè l'empresa té la seva activitat 'al marge de la llei ambiental', tal com ha reconegut una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictada el passat 8 de febrer. Gepec explica que el 2003, el Departament de Medi Ambient va atorgar una autorització ambiental per a l'activitat de fabricació de productes químics i que ara el TSJC l'ha desestimada perquè Basf 'no ha complert el termini per adequar-se a la normativa vigent'. Per tant, el grup ecologista diu que Basf 'es troba en l'actualitat sense autorització ambiental'. Pel Gepec, el Tribunal Superior de Justícia resol que Basf no ha presentat el preceptiu estudi hidrogeòlogic que preveu la llei, ni els informes sobre seguretat i prevenció d'accidents greus.

La niña de Rajoy (II)