lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de febrer, 2009

Dijous Jarder

Tradicionalment el dijous gras, jarder o llarder era el primer dia del Carnaval, tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s'ha ampliat en el nombre de dies de celebració. És tradició prendre la botifarra d'ou en aquest dia a més d'altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. A l'hora d'esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons. Alego: Dijous Jarder

El català és la llengua minoritària més forta d’Europa, segons l'UNESCO

Més de 2.500 llengües del món són en perill, del total de 6.000 que existeixen, segons l'Atles de les Llengües en Perill al Món elaborat per l'Organització de l'ONU per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) presentat aquest dijous. No és el cas del català, que l'expert encarregat de les llengües a Espanya per l'Atles, el filòleg Tapani Salminen, ha situat com la llengua minoritària més forta d’Europa. El gallec, protegit a més per la seva proximitat al portuguès, també es troba en una bona situació. No així el basc, que figura dins la categoria de “vulnerable”. L’informe, que ja va per la tercera edició, estableix quatre nivells “de vitalitat” de les llengües. Considera que una llengua està "en perill" quan els nens ja no l'aprenen en les seves famílies com a llengua materna, sinó que es converteixen en "bilingües passius", és a dir, l'entenen, però no la parlen. És "vulnerable" quan els nens parlen però es reserva a l'àmbit familiar; "en perill" i "seriosament en perill" quan la utilitzen les persones de major edat, i "en situació crítica", quan només l'empren ancians i amb escassa freqüència. Dins la península, estan “en perill” l'aragonès i l'astur-lleonès.

Anxo Quintana: 'Si la sentència del TC és contrària a l'Estatut, ens haurem de qüestionar fins on serveix la Constitució'

El candidat del BNG a la Xunta, Anxo Quintana, adverteix en declaracions que 'si la sentència del TC és contrària a l'Estatut de Catalunya, el problema no seria l'Estatut, sinó que caldria qüestionar fins on serveix la Constitució espanyola i fins on no'. Quintana, que acusa el PP d'intentar 'perpetrar un atemptat contra la llengua gallega', reclama que el nou Estatut per a Galícia -que encara s'ha de pactar- reconegui el caràcter 'nacional' i serveixi per 'igualar' Galícia 'a les altres nacions de l'Estat: Euskadi i Catalunya'. En aquest marc, defensa que Galícia tingui representació pròpia 'en tots els àmbits' perquè hi té dret 'com a nació' i perquè és 'necessari per al seu futur'.

Òmnium Cultural reclama que la Policia Nacional respecti la llengua catalana

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha reclamat per carta al delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, que els agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que hagin de treballar aquí respectin els drets lingüístics dels catalanoparlants.

Porta explica a la carta que un membre de la seva entitat va tenir un incident fa uns dies a La Seu d'Urgell (Lleida), quan uns policies nacionals el "van increpar" per dur un adhesiu amb el 'CAT' a les matrícules del seu cotxe.

Segons Porta, la intervenció dels agents va ser "totalment desmesurada i vexatòria", ja que, a més, el "van obligar" a expressar-se en castellà. Per tot això, Òmnium va instar el delegat a "recordar a tots els funcionaris de l'Estat que treballen a Catalunya el que establix l'Estatut en matèria de drets lingüístics i ús del català".

Mònica Terribas: 'A TV3 s'han encès les alarmes pel nivell de català'

La directora de TV3 reflexiona sobre el model públic de televisió i l'actualitat de la cadena a Tribuna Ateneu 'A TVC hi ha gent que no té cura ni respecte per la llengua? Sí. Hem de millorar això? Sí'. Així de clara va ser Mònica Terribas parlant del nivell de llengua a la televisió pública, que va centrar el debat amb els assistents al col·loqui. Sobre el model de televisió pública Terribas va defensar que es pugui gestionar amb publicitat, 'sinó pot passar com als Estats Units, on la televisió pública és marginal'. Respecte de les privades, creu que també haurien de donar compte, com les públiques, dels continguts de la graella.

Terribas va parlar del Barça i va recordar que el conflicte del club 'no és amb TVC, sinó amb Audiovisual Sport, que és un 80% de Sogecable, el Grup Prisa', i no creu que sigui greu que Joan Oliver, ex-director de TVC, defensi ara els interessos de l'altra banda de la negociació, com a director general del Barça. Terribas va ser directa, no va esquivar preguntes i es va trobar còmoda entre els assistents. Entre rialles, va explicar que la seva mare li donava consells sobre canvis de graella. conferència sencera

La primera vaga de jutges de la història va tenir un seguiment important

La majoria de jutges va seguir ahir la vaga per reclamar millores laborals a la judicatura. A Catalunya el seguiment va ser de poc més d'un 40% i es van suspendre unes dues-centes visites. A València la van seguir un 80% dels magistrats i a les Balears un 38%. Al ministre Bermejo no li ha fet gaire gràcia la vaga i es pensa treure una llei de la butxaca per prohibir el dret a la vaga als jutges. Bermejo, que se't veu la ploma... castellano-feixista!!! Sobretot, els jutges demanen més professionals de la judicatura, que puguin participar en un reglament sobre la càrrega de feina i gestionar els assenyalaments, formació dels interins destinats als jutjats, informatització dels tribunals, millora de la seguretat dels edificis, augment de les retribucions, regulació dels jutges substituts, desaparició del trasllat forçós, descans d'un dia després de la guàrdia i més transparència en el nomenament dels càrrecs judicials. També s'oposen a la Justícia de Proximitat i i volen un augment de la proporció professionals-ciutadans, que ara és de les més baixes d'Europa. LaVanguardia: 'La escopeta nacional': "¡Caramba, señor Bermejo!" Jara y sedal: Un cazador de ley