lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de juliol, 2009

Independentistes savoians demanen a l'Oriol Junqueras que els representi a l'Eurocambra

L'eurodiputat Oriol Junqueras s'ha reunit avui amb una delegació de l'organització independentista Savoie Europe Liberté, propera a la Lliga Savoiana, que ha demanat al català Junqueras, a l'eurodiputat corç François Alfonsí i la futura eurodiputada gallega Ana Miranda que actuin com a representants de Savoia al Parlament europeu. La trobada s'emmarca en les reunions que l'eurogrup de l'Aliança Lliure Europea impulsa perquè els diferents partits independentsites d'arreu de la Unió Europea puguin treballar conjuntament. Junqueras, a més, s'ha compromés a visitar la Savoia durant el 2010 quan es commemoren els 150 anys de l'annexió d'aquest territori a l'Estat francès.

Viquipèdia: Savoia

Bronca entre CiU i ERC al Congrés pel sostre de despesa de Zapatero

El govern espanyol ha aconseguit reeditar la mateixa majoria amb què va aprovar fa quinze dies els objectius d'estabilitat pressupostària de l'Estat per al 2010. Els comptes han retornat a la cambra baixa procedents del Senat, que els va rebutjar amb els vots del PP, ERC i PNB, i han prosperat novament gràcies a les abstencions de CiU i ICV. Ha estat durant la discussió prèvia a la votació que el diputat d'ERC Joan Tardà ha criticat al PSOE la seva capacitat per "burxar en les debilitats del nacionalisme català" i fer possible que CiU, amb la seva abstenció, permeti al govern espanyol "sortir-se'n " amb la seva proposta de sostre de despesa.

El republicà ha vinculat el pressupost del pròxim any al finançament de Catalunya i ha criticat que l'executiu de Zapatero no hagi augmentat el sostre de despesa en 10.000 milions per complir amb el finançament català.

Segons Tardà, Convergència i Unió "juga amb foc" en no donar suport "al primer govern catalanista i d'esquerres des que es van recuperar les llibertats, i l'ha acusat de posar les coses "molt difícils" al tripartit. Pel diputat d'ERC, sembla que CiU vulgui "tornar a la dialèctica del postfranquisme". És a dir: un partit espanyol pactant amb el nacionalisme conservador català i el nacionalisme basc. La resposta de CiU ha arribat en forma d'esbroncada del diputat Josep Sánchez Llibre. Amb to irat i clavant copets a la tribuna amb les mans, ha demanat a Tardà que no doni "lliçons de nacionalisme català a CiU" i que sigui "rigorós i seriós" en les seves crítiques. Finalment, ha convidat ERC a "deixar els seus càrrecs en el tripartit" de la Generalitat.

eldebat.cat: Intercanvi de retrets entre Tardà i Sánchez Llibre per la votació del sostre pressupostari

Joan Ridao es reuneix amb Elena Salgado i li transmet que ERC 'no va de farol'

Elena Salgado-Joan Ridao 080709 RAC1

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, i el portaveu d'ERC al Congrés i secretari general d'aquesta formació, Joan Ridao, han mantingut una reunió aquest dimecres a la cambra baixa en què han discutit l'estat actual de les negociacions i les reticències d'ERC a un hipotètic acord de finançament que atorgui a Catalunya menys de 3.800 milions al tercer o quart any d'aplicació. Ridao ha volgut aclarir a Salgado que ERC 'no va de farol', i li ha demanat 'un esforç' pel que fa a la xifra i la definició del model. Segons Ridao, ha estat una conversa 'interessant i cordial' en què el portaveu republicà ha transmès a la ministra que la seva formació 'no va de farol' en les seves peticions. 'Si ERC pressiona', ha dit Ridao, és perquè 'és exigent' i 'exigeix un esforç addicional en números però sobretot en model'.

directe.cat: Saura fa extensiu a tot el Govern el rebuig d'ERC a l'última proposta de la Salgado

Avui: Saura diu que el govern rebutja l'última proposta de Salgado, tot i admetre que ha "mogut fitxa"

Maragall reclama primàries i llistes obertes en el nou sistema electoral català

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha recollit aquest dimecres firmes per donar suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) per una llei electoral a Catalunya i ha advocat per un sistema de llistes obertes per fer que la política sigui més pròxima a la ciutadania. Maragall ha recorregut al costat dels impulsors de la ILP, la presidenta de Ciutadans pel Canvi (CpC), Carme Valls, i el diputat del PSC-CpC, Toni Comín, el centre de Barcelona, on CpC té repartides pel carrer meses i fedataris encarregats de recollir firmes per obrir el debat al Parlament sobre una llei electoral per a Catalunya. L'expresident de la Generalitat ha defensat un sistema de llistes obertes, tal com proposa la ILP en les seves línies mestres, per poder votar el candidat que més agradi al votant.

Maragall ha demanat que "les llistes siguin obertes, i que per tant tu no hagis de votar tota una llista", un sistema que permetria als electors escollir directament als representants de cada formació política al Parlament.

Avui: El PSC cedeix i el tripartit anuncia que està disposat a debatre el projecte de llei electoral a la tardor

El parlament espanyol vota el decret que instaura una Loapa financera sobre les caixes

CATALANS!, la pela és la pela!!*!! X.Graset 080709 CATr

El congrés espanyol votarà avui, al tard, el decret llei proposat pel govern espanyol, amb el controvertit Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) sobre fusions de caixes. Les conseqüències polítiques del decret, més la possibilitat, expressada dijous pel conseller Castells, que envaeixi competències de la Generalitat, ha encès l'alarma al si dels partits catalans, que a última hora d'ahir encara no sabien quina decisió prendre. Ahir a la tarda només el PSC, que hi votarà a favor, juntament amb el PSOE, i ERC, que ja s’havia declarat contrària al decret, ja tenien el vot decidit. ICV-EUiA va decidir a última hora que hi votaria en contra. Fins i tot el PP, que d’entrada havia aplaudit la norma i que tan sols en criticava el retard, va evitar ahir de definir el vot argüint que les negociacions continuarien ‘tota la nit’ i durant el dia d’avui. CiU, un dels grups més crítics amb el FROB al parlament, no revelarà el seu vot, previsiblement entre l’abstenció i el no, fins poc abans de la votació. L’aprovació del FROB al consell de ministres espanyol, el 26 de juny, despertà, d’entrada, els recels dels partits catalans, sobretot d’ERC i CiU, perquè el decret deixa al Banc d’Espanya la capacitat de decidir fusions de caixes catalanes i, en última instància, d’assumir-ne el control. Però no ha estat fins aquests darrers dies, amb l’aparició de veus crítiques de la societat civil, empresarial, de les caixes mateixes i del conseller Castells, que els partits s’han vist obligats a definir-se en un afer cada vegada més polític. Avui: El Congrés dóna llum verda al Fons de Reestructuració Bancària

VilaWeb: L'aliança PSOE-PP imposa la Loapa financera sobres les caixes

ICV veu “espantats” als partits que s’oposen a les consultes populars

“Jo crec que estan espantats”, ha dit aquest dimecres la portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, en referència als partits que critiquen la determinació dels ecosocialistes de sotmetre la nova Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i el cultiu de transgènics a una consulta popular. Amb aquestes paraules responia en particular el president de CiU, Artur Mas, que ha qualificat d’“esperpèntic” que ICV proposi aquesta via per dues qüestions ja abordades al Parlament.

Per a Camats, que les escoles que segreguin per sexe els alumnes es beneficiïn dels fons públics i que a Catalunya es pugui cultivar transgènics “va en contra del sentit comú i majoritari de la gent”, que no ho entén. “Els hi fa por”, ha replicat els partits que critiquen ICV per la seva actitud.

El Parlament debatrà la ILP que vol prohibir els toros a Catalunya

La Comissió de control de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per l'abolició de la tauromàquia, que pretén prohibir les curses de toros a Catalunya, ha constatat avui que els promotors de la proposta han més que triplicat les 50.000 firmes necessàries perquè la ILP sigui debatuda al Parlament.

El president de la Comissió, el magistrat Sebastián Moralo, ha felicitat l'entitat Prou!, impulsora de la ILP, per haver superat "àmpliament" les firmes necessàries, que han estat validades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). A partir d'ara, els grups parlamentaris hauran de decidir a través dels òrgans de govern del Parlament quan es farà el debat a la cambra catalana, que en tot cas, serà a partir de setembre.

Basant-se en les 180.000 firmes recollides, el portaveu de la plataforma Eric Gallego ha destacat que la societat catalana demana "de forma aclaparadora" que els diputats debatin sobre les curses de toros, un assumpte que, segons la seva opinió, "sempre s'ha intentat evitar".

Carles Sechi: 'El futur del català a l'Alguer és a les nostres mans, no pot venir ningú de fora a salvar-nos'

Carles Sechi és un activista cultural i polític alguerès. Ha estat el cap de l'Obra Cultural de l'Alguer i síndic de l'Alguer per la coalició de centre-esquerra Sardenya i Llibertat el 1994. Des d'aquest càrrec va promoure l'oficialitat del català a la ciutat, la retolació bilingüe, els espectacles en català i la creació d'emissores municipals de ràdio en català. Va subscriure convenis de col·laboració amb universitats catalanes per aconseguir l'ensenyament de la llengua a l'Alguer i per això va rebre la Creu de Sant Jordi el 1996. En una entrevista al directe.cat conversa sobre la situació del català a l'Alguer, la Barceloneta de Sardenya, quin futur hi té la llengua i quin és el paper que tenen, o haurien de tenir, les relacions de Catalunya amb l'Alguer. directe.cat: entrevista amb Carles Sechi

L'informe final de la fuita d'Ascó conclou, com no podia ser d'una altra manera, que no hi va haver impacte en les persones

El Consell de Seguretat Nuclear espanyol (CSN) ha remès al Congrés dels Diputats l'informe radiològic final sobre el succés de la fuita de partícules radioactives ocorregut a finals del 2007 a la central nuclear Ascó I (Ribera d'Ebre). Segons ha donat a conèixer aquest dimarts el CSN, l'informe confirma, com no podia ser d'una altra manera, 'l'absència d'impacte radiològic real' en les persones, 'l'abast limitat de l'emissió a l'exterior' i el 'progrés en la normalització radiològica de l'emplaçament', amb la detecció i la retirada de les partícules. L'informe detecta diversos incompliments de la reglamentació vigent que haurien estat els causants de la fuita, que justifiquen la sanció rècord de 15,4 MEUR que el Ministeri d'Indústria espanyol va imposar als titulars de la central.

Si voleu un CS, per la nit aneu al lavabo i, sense encendre la llum, mireu l'espill. Si hi veieu una cosa com el Gusiluz que us mira, és que us ha tocat una partícula d'abast limitat d'emisió a l'exterior. Enhorabona!!! El Punt: L'informe sobre la fuita de partícules a Ascó conclou que no hi va haver impacte radiològic en les persones