lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’agost, 2009

Sobirania i Justícia se suma a la manifestació d'Òmnium de rebuig a la sentència del TC

La plataforma independentista Sobirania i Justícia (SiJ) impulsada per exdirigents i militants d'UDC encapçalats per l'exconseller Agustí Bassols, s'ha sumat a la crida d'Òmnium Cultural a manifestar-se si el Tribunal Constitucional (TC) retalla l'Estatut. L'entitat ha reclamat que la resposta de la societat civil a la sentència del TC estigui 'amarada de la màxima unitat possible', cosa que també demanen als partits polítics. Volen que esdevingui una mobilització social 'd'ampli espectre' a favor de la 'dignitat de Catalunya' sense que la transversalitat i voluntat unitària de la convocatòria impliqui rebaixar la reivindicació.

Ángel Juanes creu que la sentència sobre l'Estatut serà "trascendent"

El president de l'Audiència Nacional, Ángel Juanes, creu que la sentència que ha de dictar el Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut de Catalunya serà "transcendent" perquè comportarà "una nova interpretació de la Constitució".

Juanes assenyala que hagués estat "desitjable" que la resolució sobre els recursos d'inconstitucionalitat plantejats a l'Estatut "s'haguessin dictat abans", tot i que reconeix que es tracta de "sentències complicades" i defensa que el TC "té la seva pròpia dinàmica".

"Ho sé perquè he estat allà de lletrat. El TC dicta sentències transcendents per a la vida social i política del país i aquesta és una d'elles. Es plantegen, i això cal dir-ho, problemes importants d'ordre constitucional referits a altres Estatuts que han copiat literalment el català", afirma.

"Això vol dir que la discussió teòrica va més enllà del tema concret de l'Estatut i es plantegen qüestions importants de com interpretar qüestions que estan recollides en la majoria dels estatuts, com la problemàtica dels rius, que no és una qüestió intranscendent", subratlla.

El Constitucional té encallats nou recursos contra lleis catalanes, un des de fa una dècada

Més enllà dels set recursos presentats contra l'Estatut, la carpeta catalana del Tribunal Constitucional (TC) també està formada per altres recursos pendents de resoldre, siguin interposats per l'Estat contra lleis catalanes, o pel Parlament de Catalunya contra lleis estatals. Alguns d'aquests recursos porten fins a una dècada esperant una sentència per part de l'alt tribunal, que porta tres anys deliberant sobre l'Estatut aprovat l'any 2006. El recurs que porta més temps al TC és el que l'aleshores president del govern espanyol, José María Aznar, va interposar, l'any 1999, contra la Llei de suport a les seleccions catalanes. Aquest recurs fa una dècada que espera sentència.

L'Ertzaintza dissol una nova manifestació abertzale prohibida per l'Audiència Nacional amb diverses càrregues

Efectius antidisturbis de l'Ertzaintza han impedit aquesta tarda i per segon dia consecutiu a Sant Sebastià la celebració d'una nova manifestació a favor dels drets dels presos d'ETA convocada pel Moviment pro amnistia a favor dels presos d'ETA, que havia estat prohibida per l'Audiència Nacional.

La marxa, convocada per a les 19h de la tarda al costat del Kursaal de la capital de Guipúscoa, ha reunit un centenar de persones que portaven fotografies de presos d'ETA i que han intentat dirigir-se cap al barri de Gros cridant lemes com La lluita és l'únic camí o Presos bascos a casa.

Diverses dotacions policials els esperaven en el lloc de la convocatòria i els han convidat a suspendre la manifestació, moment en el qual, segons la conselleria d'Interior basca, els participants han tirat botelles contra els agents, que han respost amb diverses càrregues per dissoldre la concentració. Els agents han retingut diverses persones que portaven cartells de presos per identificar-los. Les càrregues policials s'han repetit per diferents carrers de la ciutat.

Avui: L'esquerra abertzale avisa al PSOE que s'equivoca si creu que eradicarà el seu projecte polític

Patxi López assegura que el pacte PP-PSE es mantindrà tota la legislatura

El pacte entre el PP i el PSE-PSOE al País Basc es mantindrà tota la legislatura. El lehendakari, Patxi López, ha estat taxatiu i, a 48 hores de complir-se els seus primers 100 dies de govern ha volgut reiterar que, malgrat les diferències que els dues formacions polítiques mantenen, l'acord de govern es manté ferm.

Així, en la seva intervenció amb motiu dels tres primers mesos de l'actual govern basc, ha volgut "agrair i destacar l'actitud responsable" del PP, que va permetre assolir l'acord de bases "per al canvi democràtic de la societat basca", que "gaudeix de bona salut i té vocació duradora".

En aquest sentit, ha defensat que els dos partits busquen "consolidar el temps de la normalitat democràtica, el temps de l'enteniment entre diferents i el temps de l'Euskadi del consens".

Obama defensa la seva reforma sanitària

El president dels Estats Units, Barack Obama, va demanar ahir el suport popular per al seu programa de reforma del sistema sanitari, que va presentar com a “urgent” perquè l’actual sistema, va dir, “està portant les empreses i les famílies a la fallida”.

El president se’n va anar a l’oest per difondre als conservadors i rurals Estats de Montana i Colorado les bondats de la reforma sanitària, la seva prioritat en política nacional, que, a hores d’ara, li està fent perdre una part del seu capital polític. L’objectiu d’aquests dos discursos és fer callar les veus crítiques en contra del polèmic pla.

“Necessito que truqueu a les portes, que parleu amb els vostres veïns i que difongueu les dades”, va afirmar Obama en una assemblea popular a Montana per explicar els detalls del seu controvertit pla.

Obama va assegurar que molts nord-americans són “presoners” de les asseguradores que els neguen cobertura per condicions mèdiques preexistents, els cancel·len les pòlisses quan cauen malalts o els apliquen tarifes que no poden pagar quan més necessiten l’assegurança. Segons Obama, el nou pla acabarà amb aquests fets. Els Estats Units gasten en sanitat el doble que Europa però no hi ha cobertura universal.