lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 d’agost, 2009

Jordi Pujol avala la necessitat d'una manifestació després d'una sentència adversa del TC espanyol

L'expresident admet que "tot el tema de l’Estatut no ha anat bé" i sobre aplicar ara l'article 150.2 de la Constitució, que permet la delegació de competències a la Generalitat, afirma que "això és sorprenent, perquè el nou pacte amb Espanya havia de ser l’Estatut, per això es va fer!". "El procés i el resultat -insisteix- no han anat bé, però finalment es va aprovar l’Estatut. No és el que volíem, però era un pas endavant. I sobretot era un nou pacte entre Catalunya i Espanya. Ho va dir el mateix president de la Generalitat".

En una entrevista a l'Avui, Pujol també es desmarca d'alguns dirigents polítics, com el propi Artur Mas, perquè "jo no sóc partidari de fer un nou referèndum, com alguns reclamen. Però el Parlament sí que s’ha de pronunciar sobre com ha quedat l’Estatut que va aprovar". 'Probablement' hi hauria d'haver una manifestació per a defensar l'Estatut si la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) acaba essent contrària als interessos de Catalunya.

Jordi Pujol: “El país està desconcertat però ve una onada positiva”(Avui)

ERC ja negocia amb Madrid el seu suport als pressupostos de l'Estat del 2010

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha revelat que el seu grup parlamentari negocia ja amb el govern espanyol el seu suport als pressupostos del 2010, després que se salvés l'escull del finançament, un partit que la formació republicana creu que ha guanyat "per golejada".

És més, Ridao ja va mantenir un primer acord amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, un cop es va aprovar el nou model de finançament.

"Hem parlat ja amb el govern espanyol, ho vaig fer abans de l'estiu, discretament, tant amb la ministra com amb altres responsables de l'executiu i tornaré a fer-ho en les pròximes dates", ha dit Ridao, que assegura haver traslladat ja "algunes qüestions de màxima prioritat".

"Feia gairebé quatre exercicis pressupostaris que ERC no allargava la mà al govern de Madrid per negociar i ara està en disposició de fer-ho, però evidentment amb tota la prevenció i tota la precaució del món", ha recordat.

En el que Ridao denomina com "la carpeta catalana", el compliment de la qual condicionarà el suport d'ERC als comptes de l'Estat, hi ha temes "estratègics" com el model de gestió aeroportuària del Prat, Rodalies o l'aplicació de la llei de Dependència.

"Tot això ha de resoldre's positivament i condicionarà la nostra posició, però d'entrada el finançament autonòmic ha canviat una predisposició més favorable", afegeix Ridao.

El PSC es desmarca de les tesis "irreals" d'eMaragall respecte al PSOE

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, s'ha desmarcat aquest diumenge del govern de coalició entre PSC i PSOE que va defensar fa uns dies el conseller d'Educació de la Generalitat, eMaragall, i ha titllat d'"irreal" aquest plantejament.

El dirigent socialista ha assegurat que el partit "respecta" les opinions "personals" expressades aquesta setmana pel conseller del PSC en un article publicat a El país, encara que "no les comparteix". "Plantejar-se un govern de coalició PSC-PSOE em sembla que és estar fora del món actual, dels plantejaments actuals", ha opinat Ferran, que ha emmarcat aquestes reflexions d'eMaragall en la "política-ficció".

Ha argumentat que el PSC "sempre ha estat solidari" amb el PSOE al Congrés i en la gestió governamental, i ha recordat que els socialistes catalans "han usat la seva pressió per decantar posicions del PSOE" quan ha calgut. Queda clar?

ICV confia que CiU s'uneixi al tripartit per defensar l'Estatut

La portaveu parlamentària d'Iniciativa, Dolors Camats, ha dit aquest diumenge que confia que CiU s'uneixi al tripartit a l'hora de defensar l'Estatut davant una possible sentència adversa del Tribunal Constitucional.

"Els membres del govern i els partits que el recolzen hem coincidit a defensar l'Estatut i la seva constitucionalitat", ha dit Camats. "Aquest és l'element de cohesió en què també voldríem trobar CIU", ha continuat, per després apuntar que "malauradament, Convergència no ho ha fet en el finançament".

D'aquesta manera, Camats ha contestat des de Vilafranca del Penedès al líder de la coalició nacionalista, Artur Mas, que aquest dissabte demanava al tripartit que resolgui el "desgavell" intern que té. "Temem que alguns, com CiU, tenen una valoració feta de la sentència abans de conèixer-la", ha afirmat la portaveu d'ICV.

Ningú defensarà el 'no' al referèndum per la independència d'Arenys de Munt

Aquest dissabte va començar oficialment la campanya informativa per al referèndum per la independència de Catalunya que se celebrarà el proper 13 de setembre a Arenys de Munt (Maresme) i ningú ha sol·licitat als organitzadors fer campanya per demanar el 'no' en aquesta consulta. Tot i això, el conflicte segueix planant sobre la vila que encara està pendent de saber si, finalment, Interior atén l'informe de l'Ajuntament perquè ajorni la manifestació convocada per La Falange el mateix dia 13. A l'espera de la decisió, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha demanat a les organitzacions independentistes -que ha matisat que són 'benvingudes' al municipi- a 'no caure en el parany de la provocació' falangista, en referència a la convocatòria d'una altra manifestació per part de Maulets.

Vicent Sanchis: Els dels punys i les pistoles

Van fer la guerra i van fer-la bona. Anaven a primera línia perpetrant més mal que el que més. La van guanyar i es van apuntar, altius, a l’ascens letal del feixisme i del nazisme. Franco els va neutralitzar en una estranya fusió contra natura, que van acceptar perquè, enganyats, es van pensar que manarien. Encara es van deixar enganyar més quan, fracassat el pacte amb Hitler, se’n van anar a Rússia, considerada “culpable” de tot. Van ser còmplices d’un règim de terror que es va arrossegar durant quatre dècades i es van salvar al final perquè calia oblidar i no repetir tanta desgràcia. Encara se’n vanten i encara aguanten. Són una de les anomalies més greus de la transició política espanyola –que no és model de res–. Són pocs, però, de tant en tant, encara trauen les camises, les ulleres i les banderes de la mort. Ara diuen que aniran a Arenys de Munt per manifestar-se contra una consulta pacífica. I el govern els deixa, quan s’hi podria negar només adduint que són gent de puny i de pistola. Els punys i les pistoles comporten risc. O no? Però potser val la pena que hi vagin. Vigilats, controlats i fotografiats. Potser val la pena que siguin legals. Per recordar que a Espanya hi ha una altra distorsió antidemocràtica. Una llei que, contra llei, només té per objectiu condemnar a l’ostracisme els violents que no interessen a l’Estat.

Morella celebra el dia de la Corona d'Aragó

Morella (Ports) ret homenatge avui a la història amb la celebració del dia de la Corona d'Aragó. Gegants, cabuts, dolçainers i tabaleters d'Híjar, Ulldecona, Alcanar, Benicàssim, Vinaròs i Morella seran els protagonistes de l'acte. La festa ha començat al migdia i es perllongarà durant tot el dia. L'objectiu de la capital dels Ports és de recuperar, difondre i homenatjar la memòria històrica dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó.

Amb el mateix objectiu durant tot el mes d'agost s'han fet visites guiades, conferències d'història i exposicions.

Aquest és el tercer any consecutiu en què l'Ajuntament de Morella organitza aquesta diada d'homenatge. Ara, és el primer en què participen colles de gegants i cabuts d'arreu dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó. En les dues edicions anteriors foren els cantautors.

Art, foc i passió a la 'cordà' de Paterna

Com cada darrer diumenge d'agost, Paterna (Horta) viurà avui la tradicional 'cordà', que posa punt i final a les festes, i que té més de cent anys d'història. Els cent cinquanta tiradors o coeters que hi participen faran esclatar cinquanta mil coets durant una mitja hora (dos mil el minut). L'estrèpit començarà passada dos quarts de dues de la nit. El carrer Major de Paterna esdevindrà llavors una reproducció, breu però fidel, de l'infern.

'Art, foc i passió', això és la cordà pel coeter major, Pepín Damián. D'una altra banda, el periodista i crític musical Josep Vicent Frechina, gran coneixedor i defensor de la cultura popular nostrada, defineix aquest espectacle de foc com 'una de les més grans bacanals del planeta'.

Un dels secrets de la 'cordà', segons que ha dit Damián, és la ubicació: el carrer Major. Ateses les dimensions del carrer (cent vint-i-cinc metres de llarg per vuit d'ample) la ressonància dels coets és cinquanta voltes més gran que si es disparessin en una plaça o un descampat.

Els pagesos munten un 'mercat just' a Vilafranca per denunciar els abusos de les grans distribuïdores

Unió de Pagesos (UP) ha instal·lat aquest diumenge a la plaça del Penedès de Vilafranca un improvisat mercat de "preu just" on hi hagut tot tipus de productes d'horta, cítrics, oli, fruita dolça, fruita seca, vi i raïm.

L'objectiu era mostrar la diferència entre el preu que correspondria a l'aliment -on es tenen en compte els costos de producció- i el preu real que percep el productor, en la majoria de casos molt inferior al que hauria de ser i més car per al consumidor.

Amb aquesta acció, el sindicat vol denunciar els preus imposats per les grans distribuïdores, així com el fet que la Generalitat i el govern espanyol no estiguin fent res per eradicar aquesta situació abusiva.