lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de juliol, 2010

Els Estats Units neguen que Kosovo esdevingui un precedent per Catalunya ?

Salvador Cot 230710 RAC1

"Cas únic i irreproduïble". Amb aquestes paraules va qualificar ahir el portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Philip Crowley, la independència de Kosovo. Un periodista espanyol li va demanar en roda de premsa si el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia podia donar ales als processos d'independència de Catalunya i País Basc. Crowley va respondre que el cas kosovar no es podia traslladar “a cap altra situació”. Tot i això va instar a l'Estat espanyol a reconèixer la sobirania de l'exprovíncia sèrbia.

També el president de la Generalitat, José Montilla, ha declinat fer paral·lelismes entre Catalunya i Kosovo. “Tenen poques coses en comú” ha afirmat. Montilla ha assenyalat que “els Balcans van viure una situació de confrontació, de guerra civil i l'existència d'un règim opressiu com la Sèrbia de Milosevic que no tenen res a veure amb la Catalunya i l'Espanya del 2010”. Catalunya i Kosovo no tenen res a veure. Efectivament, com tampoc té res a veure Kosovo amb Lituània, Lituània amb Croàcia, Croàcia amb Txèquia, Txèquia amb Estònia, Estònia amb Eslovàquia, Eslovàquia amb Bielorúsia, Bielorúsia amb Letònia, Ucraïna amb Moldàvia, Eslovènia i Sèrbia. I tots s´han independitzat al segle XX.

Segurament els catalans som tan estranys que no tenim res a veure amb ningú, I PER AIXÒ VOLEM JA LA INDEPENDÈNCIA !!*!! Montilla: “Catalunya i Kosova tenen poc en comú” (Avui)

directe.cat: Espanya s'alinea amb Sèrbia i no reconeixerà Kosovo

directe.cat: La sentència de Kosovo reforçarà els moviments independentistes segons els experts

eldebat.cat: ERC creu que s’ha fet un pas endavant amb Kosovo i CiU i PSC diuen que no es comparable amb Catalunya

La comarca valenciana dels Ports preguntarà en un referèndum si estarien millor dins de Catalunya

Una nova associació reivindicativa ha aparegut a la comarca valenciana dels Ports amb la voluntat de dur a terme una consulta sobre un hipotètic futur de la comarca dins de Catalunya. L'entitat, anomenada Els Ports en moviment, planteja la pregunta Penseu que les perspectives de futur comarcals millorarien si els Ports s’integrara en una altra comunitat autònoma? I neix amb la voluntat d'impulsar la llengua catalana i reivindicar les emissions de TV3 en aquesta comarca que han estat tallades per la Generalitat Valenciana. Segons els organitzadors, la consulta no serà 'vinculant i només pretén constituir un acte protesta per mostrar el nostre malestar amb el tractament que la nostra comarca ha rebut de manera secular, i donar un toc d'atenció a la classe política valenciana'.

La CUP accepta reunir-se amb Solidaritat Catalana

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha respost públicament a la petició d'afegir-se a la Solidaritat Catalana per a la Independència. La formació de l'esquerra independentista ha acceptat reunir-se amb els impulsors de la crida però ha deixat molt clar que el marc nacional és els Països Catalans i que “una llista independentista sense programa social és inviable”. La CUP tambe ha refermat la seva aposta per no concórrer a les eleccions al Parlament i centrar els seus esforços en les municipals de 2011. D'aquesta manera la CUP no rebutja frontalment el projecte de Laporta, López-Tena i Bertran -celebren que el creixement de l'independentisme suposi la creació d'aquest tipus de plataformes- però posen sobre la taula unes condicions que pràcticament fan impossible sumar-s'hi. A més, en critiquen implícitament els impulsors per representar “lideratges no deslliurats de tics oportunistes que dificulten el funcionament democràtic”.

Comunicat de la CUP: La CUP emet una primera reflexió entorn Solidaritat Catalana

Ridao: «Zapatero ha vingut a demanar crèdit i aquí ja no fiem»

"Zapatero ha vingut a Catalunya a demanar crèdit i aquí ja no fiem". Així ha contestat Joan Ridao la conferència que el president del govern espanyol ha pronunciat avui a Barcelona. "Esquerra no fia", ha assegurat, i ha demanat "coherència" a la resta de forces polítiques que "també desconfien, com el senyor Duran i Lleida que a Madrid acostuma a fer de Viagra i de bisagra" permanent del PSOE. "La seva fulla de serveis és la d'algú que ha trencat massa gerros xinesos", ha afirmat Ridao i ha afegit que el president del govern espanyol ha passat del "sí a tot a l'incompliment sistemàtic", "ha fulminat l'Estatut" i ha portat a terme una "pèssima" gestió econòmica.

Tensa conferència de Zapatero a Barcelona

Montilla ha fet de 'telonero' El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet la seva primera visita a Catalunya després de la sentència del TC sobre l'estatut amb una conferència organitzada per Tribuna Barcelona. 'No sóc responsable de la sentència, però sí em sento responsable de les seves conseqüències polítiques', ha assegurat, de les quals se'n fa 'càrrec'. El president espanyol ha reiterat que s'esforçarà 'de manera prioritària' a recuperar la confiança dels catalans cap a un projecte d'una 'Espanya plural'. Zapatero ha afegit que seria un 'error gravíssim' deixar que es consolidi el sentiment de 'desafecció' entre la societat catalana.

Durant la intervenció del president espanyol quan ha comentat el seu parer sobre la situació política generada per la sentència s'ha sentit una certa remor de fons entre els assistents. En el torn d'intervencions la tensió ha pres la sala per les preguntes i advertiments que han fet alguns empresaris. Les preguntes més contundents han versat sobre la liquidació de contractes d'inversió de l'estat en infraestructures determinants per la recuperació econòmica catalana i sobre la incredulitat davant d'un discurs que ha tornat a apel·lar a una política de bones intencions i promeses del president espanyol. Amb aplaudiments més o menys generosos cap a una banda i altra, Zapatero ha respost amb displicència i un cert menyspreu i ha apel·lat al 'saber estar al seu lloc' de Catalunya per a evitar un trencament de la relació amb Espanya.

Zapatero: «l'independentisme no té sentit» (Nació Digital)

Indignació a Catalunya per la congelació d'infraestructures ordenada per l'Estat

La suspensió de 5 grans obres catalanes i l'endarreriment de 23 projectes més a Catalunya decretat pel ministeri de Foment espanyol ha suscitat una onada de malestar d'agents polítics i econòmics de Catalunya. Al Camp de Tarragona i a les comarques gironines, així com al Vallès Occidental i al Baix Llobregat, alcaldes i empresaris s'han mostrat 'indignadíssims' i 'immensament emprenyats' per una decisió que consideren que s'ha pres de forma unilateral i que suposa 'allargar encara més l'agonia' pel fet que les obres es deixin a mitges. De la seva banda, els agents econòmics consideren que en un context de crisi no és hora de prescindir d'inversions que serveixen per reactivar l'economia. laVanguardia: Montilla quita hierro al recorte de Fomento y asegura que era una "crónica anunciada"

Purga de catalanistes a les llistes del PSC ?

Una dràstica renovació s’entreveu a les llistes del PSC per les properes eleccions que podrien jubilar algunes de les velles glòries del socialisme català. El mutisme del president de la Generalitat, José Montilla, han fet créixer les especulacions sobre els noms que conformaran el proper grup socialista al Parlament. Tot sembla indicar però que, segons el diari La Vanguardia, Montilla rebaixarà la quota catalanista a les properes llistes. D’aquesta manera, als descartats eMaragall i Ferran Mascarell s’hi podrien unir Antoni Castells, que seria substituït per Laia Bonet, i Montserrat Tura que apareix en totes les enquestes per rellevar Jordi Hereu per ser alcaldable per Barcelona.

laVanguardia: Inquietud en el PSC por la drástica renovación en las listas

Obiols: "Volen destruir el PSC i la unitat civil de Catalunya" (eldebat.cat)

La federació de regants s'oposa al pla de conca

La Federació de Regants de la Conca de l'Ebre (Ferebro), que inclou més de cent entitats federades al llarg de tota la conca, va decidir ahir en una junta general no donar suport al pla hidrològic de la conca de l'Ebre que està tramitant el govern de l'Estat i que ja fa mesos que s'hauria d'haver aprovat. La junta, en què també estan representades les dues comunitats de regants del delta de l'Ebre, s'oposa a aquest pla per “la falta de rigor” a l'hora d'establir el cabal mediambiental i pel ritme d'execució d'obres hidràuliques considerades prioritàries. Concretament, els regants denuncien “la paralització” que fa el Ministeri de Medi Ambient de la declaració d'impacte ambiental d'obres incloses en el pla hidrològic de conca aprovat el 1996, l'anomenat pacte de l'aigua d'Aragó. Segons Ferebro, la seua oposició al pla de conca el fa “difícilment viable”. Els arguments dels regants són diametralment oposats als de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Ahir el seu portaveu, Manolo Tomàs, va denunciar que l'estratègia dels regants és “boicotejar” i “endarrerir” l'aprovació del pla de conca mentre sí que tiren endavant les grans obres de regadiu de la part superior de la conca. “Si continuen fent regadius, més difícil tindrem que s'acabe aprovant un cabal ecològic suficient per garantir la pervivència del Delta”, va alertar Tomàs, que va precisar que aquesta situació està perjudicant l'estratègia de la plataforma. “Ens interessa que el pla de conca s'aprove com més ràpid millor per denunciar-lo a la Comissió Europea”, va explicar Tomàs.

El Comebe busca més projecció internacional

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) s'ha dotat d'un consell científic integrat per tretze membres de diverses universitats catalanes (URV, UAB i UB), de la Universitat de Saragossa i de la London School of Economics. Entre els integrants hi ha l'hispanista Paul Preston, el catedràtic d'història contemporània de la Universitat de Barcelona Josep Termes, el de la URV Josep Sánchez Cervelló, l'antropòleg Joan Josep Pujades o el doctor en dret Antoni Pigrau Solé. “L'objectiu és incrementar la projecció internacional i interuniversitària del Comebe”, va explicar ahir el seu director científic i també membre del consell científic, Josep Maria Solé i Sabaté. Serà multidisciplinari i tindrà funcions d'assessorament “per a la renovació de continguts dels centres d'interpretació o per a l'organització d'actes”, va precisar la directora del Memorial Democràtic, Maria Jesús Bono, després de l'última reunió de la junta del Comebe, que es va fer ahir a la Fatarella, municipi on s'ha inaugurat l'últim dels cinc centres d'interpretació: Internacionals de l'Ebre. Un dels primers actes que s'organitzaran amb l'assessorament d'aquest consell seran unes jornades sobre fosses comunes que se celebraran a Gandesa del 22 al 24 d'octubre i que coincidiran amb els deu anys de l'obertura de la primera fossa a Lleó. “Hem culminat la fase de creixement i ara comencem la de consolidació”, va afirmar Bono, que també va valorar molt positivament l'increment del nombre de visitants als espais de la Batalla de l'Ebre durant el primer semestre d'enguany. S'han comptabilitzat 6.242 persones, un 35% més que el 2009. “Som conscients que encara ens coneixen poc i per això busquem més projecció”, va afegir-hi tot precisant que la procedència dels visitants és majoritàriament de la zona de Barcelona.